De GESCHIEDENIS VAN DE ARABOFRIEZEN begon in de zestiger jaren toen de voor agrarisch werk gefokte friese paarden eigenlijk te weinig hart en longvolume hadden voor internationale dressuurwedstrijden en prestatiesport. Om dit op te lossen werd in de zeventiger jaren de friese merrie Gelbrich gepaard met de prachtige zwarte woestijnarabier Charib.

Door het toegenomen hart- en longvolume zijn atletische eigenschappen en werkwilligheid zowel in het zadel als ook voor de wagen sterk verbeterd.

Enkele generaties later wonnen de arabofriezen ( met 6 tot 20% arabisch bloed ) jaren achtereen vierspantoernooien in Belgie en bleken ze geschikt voor de zwaarste internationale competities !

 

HET ARABOFRIESE RASPAARD kan dus ook nooit worden vergeleken met produkten van willekeurige dekkingen tussen friezen en arabieren……..

 

DE ARABOFRIEZEN ZIJN SINDS 2006 een europees erkend zelfstandig, beschermd ras. Nakomelingen van goedgekeurde arabofriese (of friese) dekhengsten zijn in het dito europees erkende stamboek ingeschreven en van volle arabofriese papieren en bijbehorende paspoorten voorzien waarbij diverse nakomelingen ook een sportcertificaat hebben gekregen.

 

BIJ ONS VINDT U top-arabofriese raspaarden, nakomelingen van o.a. befaamde dekhengsten zoals Yk Dark Ynte en Yk Dark Rico S.

De gangen, de uitstraling en het karakter met de daaruit voortvloeiende uiterst goede gebruiksmogelijkheden vindt u in al onze arabofriezen terug. Dat is het waardoor inmiddels ook veel warmbloedliefhebbers deze zorgvuldig gefokte ras(sport)paarden in toenemende mate boven andere rassen verkiezen !